Bird Watching in Delta Dunarii

PENTRU ORNITOLOGI SI FOTOGRAFI DE NATURĂ ȘI FAUNĂ

Putini stiu ca in Delta Dunarii ierneaza foarte multe dintre speciile de pasari care cuibaresc dincolo de Cercul Polar de Nord sau in Siberia. Pentru ca in zonele in care traiesc peste vara temperaturile coboara foarte mult incepand cu lunile octombrie si noiembrie, aceste pasari aleg sa ierneze in Delta Dunarii, unde raman pana la jumatatea lunii martie. Este vorba despre lebada de iarna, care o inlocuieste pe cea de vara, dar si de specii variate de rate si gaste polare.

Cele mai valoroase exemplare sunt cele de gasca cu gat rosu, aproximativ 95% din populatia mondiala a acestei specii iernand in rezevatie, mai ales in zona lacurilor litorale.

Delta Dunarii este cea mai importanta zona umeda din Europa Centrala, un adevarat paradis pentru numeroase specii de pasari. Organizam sesiuni de birdwatching pentru ornitologi si alti iubitori ai naturii, pe Hotel Plutitor GG Gociman**** in diferite zone ale Deltei.

Dintre cele 331 de specii de pasari, 172 specii cuibaresc iar restul de 57 sunt sedentare sau partial migratoare, 9 specii fiind declarate monument al naturii (gasca cu gat-rosu Branta ruficollis). Aproximativ 170 de specii sunt clocitoare, iar dintre acestea 40 sunt sedentare si 130 migratoare; cele neclocitoare sunt oaspeti de iarna si de pasaj primavara si toamna.

Dupa originea geografica, pasarile apartin urmatoarelor grupe:

  • Tipului european – Vulturul plesuv sur (Gyps fulvus), Vulturul plesuv alb (Neophron percopterus);
  • Tipului mongolic – Vulturul mic (Aquila pomarina), Acvila de stepa (Aquila nipalensis), Soimul dunarean (Falco cherrug); Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), Pelicanul cret (Pelecanus crispus);
  • Tipul chinez – Lebada (Cygnus olor), Lopatarul (Platalea leocorodia);
  • Tipul artic – Gasca cu gatul rosu (Branta ruficollis), Gasca mare (Anser albifrons);
  • Tipul siberian – Cocorul (Grus grus), Rata neagra (Oidemia nigra).

Coloniile de cuibarit au reprezentat dintodeauna atractia Deltei. Miile de cuiburi construite pe crengile zavoaielor de salcie sau in stufarii, zgomotul infernal, atmosfera specifica altor ere geologice, zborul sagetator al miilor de pasari care isi hranesc puii transforma coloniile de pasari într-un rai nu numai al ornitologilor, dar si al oricarui iubitor al naturii.


In Delta Dunarii sunt mai multe tipuri de colonii: de starci, lopatari, tiganusi si cormorani, de pelicani si cormorani, de pescarusi, de avoazete si ciocantori, etc.

Denumirea speciei Perioda de stationare in Delta Dunarii Numar de exemplare Detalii
Pelicanul comun Aprilie – Octombrie 5.000 – 6.000 Formeaza colonii de cateva sute de exemplare
Pelicanul cret Aprilie – Octombrie 500 Se intalnesc in colonii mici
Cormoranul pitic Octombrie – Aprilie 9.000 – 10.000 Apar in carduri mari
Gasca cu gat rosu Octombrie – Aprilie 5.000 – 10.000 80% din populatia mondiala
Rata Rosie Martie – Aprilie 15.000 – 20.000 Specie pe cale de disparitie
Rata mandarin Aprilie – Octombrie 1.000 – 2.000 Specie asiatica
Lebada muta Septembrie – Aprilie 800 – 1.000 Specie siberiana
Vulturul codalb Martie – Octombrie   Specie mediteraneana
Egreta mica Cuibareste in perioada
Aprilie – Octombrie
  Specie mediteraneana
Ciocintors Cuibareste in perioada
Aprilie – Octombrie
  Specie mediteraneana